漂亮!!vivo新总部 ——150米高,32层的“螺旋形”大楼设计方案!! 

2020-10-02 10:49 发布

253 0 0
深圳vivo新总部设计方案



86a488717ddb4420138ead17a9c4b4a6.jpg



NBBJ被选中设计中国科技企业vivo的新总部。这座高150米,32层的螺旋形大楼位于深圳宝安区,四周环绕着一系列绿色露台,旨在优先考虑员工的身心福祉。


NBBJ的合伙人robert mankin表示,我们知道,结合了自然、健康元素的办公环境有益身心, 鼓励健康积极的生活模式。“vivo总部的设计正体现了这一趋势,从而打造以员工身心福祉为本,一个流畅、可持续的优质办公环境。”

NBBJ has been selected to design the new headquarters of vivo, the chinese technology company. located in shenzhen’s bao’an district, the project takes the form of a 32-storey tower encircled with a series of green terraces intended to prioritize the health and well-being of employees. ‘we know that today’s workers thrive in ‘whole life’ environments that integrate nature, health and work,’ says robert mankin, partner in charge of workplace design at NBBJ. ‘our design for the vivo headquarters is the physical embodiment of that ethos – fluid, sustainable and centered around the well-being of those who use the space.’



6536eeaf2355ecdf7cd66b5774016e11.jpg



NBBJ设计的这座高150米(492英尺)的全新vivo总部,其外部结构嵌有巨大玻璃,可以360度的欣赏海景。


带有零售空间的公共广场设置有大型楼梯,从下沉式花园一直贯通到五楼,并连接vivo旗舰店、零售入口、餐厅、会议层和员工餐厅。


建筑盘旋而上,“中庭”由多层露台和花园组成;而顶层区域设有可欣赏前海湾美景的活动空间和会议室。


NBBJ designed vivo’s new HQ to integrate within the urban fabric of the neighborhood without blocking views towards the coast. emerging from a public plaza with a retail element, grand stairs from a sunken garden to level five connects the flagship vivo store, retail entrances, eateries, conference levels, and an employee cafeteria. the building coils upward to ‘the atrium’, a multiple-level collection of terraces and gardens at the middle levels; before finishing at the penthouse area offering event spaces, conference rooms, and views of qianhai bay.



d8f4f0af5a8b9f38683f73267fdcb6db.jpg



NBBJ表示,该项目利用了创新型设计来为建筑做景观,反映了华南地区从森林地被到高山之顶多种生态系统与多样化栖息地的特色。


建筑的低层露台稀松栽植着一些属于林缘下层植被的树木;而中庭区域的植物变得密集,多为亚热带山地森林植物;高层露台上的植被再次变得稀疏,模拟了崎岖高山森林,从中能反映出深圳本地多元生态风貌的建筑景观。



NBBJ explains that it used a stepping approach to landscaping the tower that reflects the ecosystems and multiple biomes of southern china, transitioning from forest floor to mountaintop. the lower terraces of the tower have the sparser, forest edge understory trees. moving up into the middle atrium, the plantings feature more dense and dramatic subtropical mountain forest plants. finally, the upper level terraces shift to a more sparse, rugged alpine forest, reflecting the diverse native ecosystem of shenzhen.



c60a1036a10efa7002783bb2b1ee7236.jpg



从沿街方面,新建筑的设计意图是尽可能的受欢迎。裙楼为员工、访客和购物者创造了一个吸引人的环境。建筑的朝向与城市附近的绿化带呼应,进一步提升了步行体验。访客和员工在街道层进入大楼,通过楼梯和自动扶梯到达第三层的主大厅。

from the street level up, the new building is intended to be as welcoming as possible. an arrival podium starting at the ground level creates an inviting environment for employees, visitors and shoppers. the building is angled to be engaged with the city’s adjacent green belt, further enhancing the pedestrian experience. visitors and employees enter the building at street level, making their way up the staircase and escalators to the main lobby at the third level.



e1bae08e319bded221cc2657d3e7c32a.jpg



每一楼层的设计都体现了灵活性和连通性,且都有绿化,为员工提供了亲近大自然的机会,同时也激发创新性、提高生产效率,益于身心健康。


除了超大工作空间外,每一楼层还设有用于办公和社交的协作区,以及更为安静的休闲区,灵活、开放式的楼层提供适应变化的工作模式,便于未来使用。


each floor is designed for flexibility and fostering connections that lead to creativity, productivity, and overall well-being. in addition to the extra-large workspaces, each floor has collaboration areas for work and socializing, as well as quieter relaxation spaces. the openness of the floor plan offers flexibility and the option to adapt for changing work modes and future proofing.



9bebbdf342c71fa345e3cb1c879d2b6e.jpg



从可持续发展方面,该设计尽可能利用可渗透的表面和景观,以加速地表排水;雨水被储存在地下蓄水池中,可重新利用。
建筑的几何外形在夏天提供阴凉遮阳,在冬天会增加采光。
Vivo新总部将于2020年5月动工,预计于2025年秋季完工。


from a sustainability standpoint, the design utilizes permeable surfaces and landscaping wherever possible to promote drainage back into the ground. rainwater is captured in underground tanks where it can be re-used. the geometry of the building creates self-shading in the summer and added daylight in the winter. construction of the vivo headquarters began in may 2020 and will be substantially completed by fall 2025.

56265b39bc5477f8280f5892bc912a70.jpg



建筑师:NBBJ(恩比建)
地点:广东 深圳
高度:150米


欢迎加入

办公建筑设计(交流群)BB


ed26b30dd02a380d671a15ae41f41ad4.png

群满员后,可以联系

微信:bangong86



推荐一个

专业的地产+建筑平台

每天都有新内容

扫描二维码关注


3f77d408720a6daed5d19ac826a17533.gif

微信公众号“搜建筑”(ID:sjz9999)



合作、宣传、投稿

请加小编微信:soujianzhu006
B Color Smilies
快速回复 返回顶部 返回列表